Polaczenia odruchowe wytwarzaja sie w korze mózgowej

Połączenia odruchowe wytwarzają się w korze mózgowej. Pawłow ustalił, że wydzielanie śliny w tym przypadku odbywa się za pomocą mechanizmów czysto nerwowych drogą odruchową i zasadniczą rolę w tym odruchu odgrywa nerw błędny ściślej jego gałązki wydzielnicze, podrażniony na drodze odruchu warunkowego z kory mózgowej. Porażenie, bowiem nerwów błędnych atropiną lub ich przecięcie znosi odruchowo-warunkowe wydzielanie śliny. Obfite i długotrwałe wydzielanie śliny pod wpływem bodźców pokarmowych jest rzeczą korzystną, gdyż gruczoły ślinowe, które są długo drażnione odruchowo z jamy ustnej, dostarczają pewnej ilości wody potrzebnej do rozpuszczania spożywanych pokarmów, co razem z zawartą w ślinie mucyną ułatwia tworzenie się plastycznej masy, tzw. kęsa bolus, z wprowadzonych do jamy ustnej pokarmów. Przypisywanie ślinie właściwości soku trawiennego oparte jest przede wszystkim na zawartości, w niej enzymu trawiennego. Enzym ślinowy, tzw. ptialina, wpływa na węglowodany powodując zmianę skrobi na dwucukier redukujący maltoza. Każdemu jest znany fakt, że jeżeli wziąć do ust kawałek miękkiego, świeżo upieczonego chleba i dłuższy czas żuć, to odczuwamy smak słodki. [więcej w: Fordanserki, chirurgiczne usuwanie ósemek pod mikroskopem, chirurgiczne usuwanie ósemek ]

Powiązane tematy z artykułem: chirurgiczne usuwanie ósemek Fordanserki polcortolon