ZABURZENIA W WYDZIELANIU SLINY

ZABURZENIA W WYDZIELANIU ŚLINY Gruczoły ślinowe mające swe ujście w początkowej części przewodu pokarmowego, którym jest jama ustna, wydzielają lekko ciągnącą się, opalizującą i zasadową wydzielinę, nazywaną śliną. Wobec tego, że ślina wydziela się obficie do jamy ustnej przede wszystkim pod wpływem bodźców o charakterze pokarmowym i zawiera enzym trawienny, ptialinę, słusznie, więc uznano ślinę za sok trawienny. Hoemaite pokarmy wywołują różne ilości wydzielającej się śliny, co Pawłow uważał za wyraz celowości. -Na przykład pokarmy zawierające dużą ilość wody wywołują mniejsze wydzielanie śliny, natomiast pokarmy stałe lub sproszkowane wydzielanie jej zwiększają. Ilość śliny wydzielanej z gruczołów pod wpływem różnych pokarmów jest różna, wobec czego trudno jest określić dokładnie dobową ilość tej wydzieliny. Przeciętnie można obliczyć, że ilość wydzielanej śliny na dobę u człowieka dorosłego wynosi od 1 do 1,5 litra. Ciekawy jest fakt, że ilość śliny wydzielającej się na taki bodziec, jakim jest mleko, jest, bardzo duża, czyli mleko jest silnym bodźcem dla gruczołów ślinowych, pomimo że jest pokarmem płynnym zawierającym dużo wody. Szkoła Pawłowa tłumaczy to zjawisko tym, że ślina sprzyja w dużym stopniu procesowi powstawania kazeiny w żołądku pod wpływem podpuszczki żołądkowej, co ułatwia strawienie mleka. Wydzielanie śliny pod wpływem bodźców pokarmowych odbywa się drogą odruchową. Wiemy np. , że u noworodków, które są karmione wyłącznie mlekiem, występuje bardzo obfite wydzielanie śliny, utrzymujące się nawet po przerwaniu podawania mleka. [przypisy: prądy interferencyjne wskazania alkoholizmu, prądy interferencyjne wskazania endometriozy, prądy interferencyjne wskazania ]

Powiązane tematy z artykułem: dyżury aptek wronki prądy interferencyjne wskazania zakrzep zatoki jamistej